آهک یا همان کلسیم اکسید یک ترکیب شیمیایی پرکاربرد آشنا برای اکثر ما میباشد. این ماده بدون بو، به حالت جامد سخت و به رنگهای سفید یا خاکستری یافت میشود. زمان لمس آهک باید از پوست و چشم خود مراقبت کنید، زیرا میتواند به ایجاد سوزش ختم شود. برای آشنایی با انواع آهک و کاربرد آهک با مجموعه کربنات خورشید همراه باشید…
آهک سنگی با فرمول CaO ، جرم مولی 56.077 و شناسه پاب کم 14778 میباشد. آهک از جمله موادیست که کارایی آن از دوران باستان توسط بشر شناخته شده است. این ماده اوایل در ساخت انواع بناها برای اتصال محکمتر قطعات سنگ یا چوب بهکار گرفته میشد.
زمان درازیست که ایرانیان شفته آهکی (ملات دوغاب اهک و خاک) ساروج (ملات، آهک و خاکستر ) و مخلوط آهک آبی را میشناسند، و در ساختمانسازی از آن استفاده میکنند. ناگفته نماند که برای پیسازی راه و جلوگیری از روییدن گیاه در بستر شانههای راه و ایستگاههای هواپیما شفته آهکی مصرف میشود.
هرگاه به سطح آهک آب افزوده شود بر اثر عملیات شیمیایی با آب گرما تولید کرده و موجب تبخیر بخشی از آب میشود. در قدم بعدی این ماده با جذب آب متورم و حجیم شده و به رنگ سفید یا خاکستری در میآید. جالب است بدانید به این حالت اکسید کلسیم آهک مرده گفته میشود.
اگر آن را صاف کرده یا در صافی قرار دهیم محلول هیدروکسید سدیم به وجود میآید. که رنگ آن خاکستری و اندکی تیره است و آب آهک نام دارد. در صنایع شیمیایی از این عنصر بهرهبرداری زیادی میشود. برای مثال در تهیه پر کلرین، هیدروکسید سدیم، آمونیاک و به ویژه در استخراج منیزیم و بسیاری از فلزات دیگر کاربرد فراوانی دارد.
آهک از نخستین مواد کاربردی در ساختار ساختمانسازی به شمار میآید. در دوران باستان مصریها از این ماده تنها در ساختمانسازی استفاده میکردند. و بعدها ایرانیان از آهک برای ساخت بنا و پلها کمک گرفتند.
این ماده بیشتر ویژگی آبگیری و جذب آب دارد. و به دلیل خاصیت جلوگیری از ورود آب از آن برای ساخت کورهها و پختن آتن سیمان نیز بهرهبرداری میشود.
نمونههای مختلف آهک را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
این ماده چهار درصد ناخالصی دارد. یکی از ویژگیهای این نمونه نفوذ آب به داخل آن و درنتیجه باز شدنش میباشد.
مدل کم قوه آهکیست که حدود 75 درصد آن را کربنات کلسیم تشکیل میدهد. یکی از خصوصیات برجسته این ماده با کیفیت، سرعت کند باز شدنش میباشد. که در معرض هوا نیز به آرامی سفت میشود.
آهکی که بیش از 20 درصد اکسید منیزیم دارد. این محصول دور از هوا و حتی در آب نیز به آهستگی سفت میشود. و در تماس با آب به سرعت باز و شکفته میگردد. به طور کلی این نوع ماده حد میانی تمام آهکها میباشد.
آهک بلوری به شکل مکعب بیرنگ با قسمت انتهایی زرد میباشد.
درجه سختی آن به 3 ساعت نیز میرسد. آب به کندی از سطح آهک بلوری به درون آن نشست پیدا میکند. اگر گرد بلوری آهک را وارد آب کنید پس از چند دقیقه با حالت انفجاری مانندی ترکیب میشود.
هرگاه گرد آهک را در گرمای 1400 تا 1500درجه ثابت نگه دارند دانه های آب به یکدیگر چسبیده و بلوری میشوند، و در نهایت دانههای بلور شده کم کم به حالت درشت در میآیند.
ماده آهک نیز پس از پختن سنگ آهک بدست میآید. وزن ویژه آن 30\3 میباشد که بستگی به درجه گرمای پختن سنگ آهک دارد. که هرچه بالاتر برود آهک پخته کندتر با آب ترکیب میشود.
آهک در گرمای بیش از 100 درجه اندکی جمع شده و سطح آن کمی کاهش مییابد. در نتیجه به آرامی با آب مخلوط شده و زمان شکفتن آن نیز کندتر میشود.
امروزه آهک راه خود را به صنایع بسیاری باز کرده است که برخی از آنها عبارتند از:
آهک ساختمانی متریالی مهم در صنعت ساخت وساز است. که از آن برای ساختمان سازی ،جاده سازی، تولید ملات، زایش و تقویت بتن، فرآوری سیمان، شفتهکاری و سیمان و…بهرهبرداری میشود.
این ماده از اکسید کلسیم تشکیل شده و با سایر اکسیدها قابل ترکیب میباشد. آهک ترکیبی قلیایی و بسیار قوی دارد. که به صورت سنتی، صنعتی و یا از ماسه باد تهیه میشود.
رنگ آهک خالص سفید رنگ بوده و اگر تغییر رنگی حاصل شود به دلیل وجود ناخالصیهای آن است. اگر ناخالصیهای موجود در سنگ آهک از کربنات کلسیم باشند این سنگ آهک دولومیتی نامیده میشود. که پس از پخت به آهک منتیریومی تبدیل میگردد. اما اگر در سنگ آهک مواد سیلیسی ورسی یافت شود این سنگ بعد از پخت به عنوان آهک آبی یا آهک شیر آبی شناخته میشود.
آهک و ترکیبات معدنی با ساختار آهکی از مواد پرمصرف در صنایع کشاورزی هستند. نوع خاصی از این ماده با عنوان آهک کشاورزی در بازار عرضه میگردد که ویژهٔ افزودن به خاکهای زراعی و محصولات گلخانهای است. آهک کشاورزی عمدتا میتواند میزان اسید یته خاک را تا مرز خنثی شدن افزایش دهد. البته تنظیم خاک تنها یکی از وظایف آهک است.
آهک شفته ملاتی است که از ترکیب آهک با خاک رس و آب بدست میآید. آهک شفته در محکم کردن پایهٔ دیوار و استخر، جلوگیری از سرایت رطوبت از کف دیوار به قسمت بالایی آن و پیشگیری از رشد گیاهان و ریشه گیاهان در صنعت ساختمان به کار گرفته میشود. و از روزگاران دور تقریبا در ساخت تمامی بناها از این آهک بهرهجویی شده است.
معمولا این آهک را در سطح زمین به عمق 30 سانتیمتر گذاشته و سطح آن را صاف میکنند. و بعد از گذشت 15 روز سطح دوغاب شده کاملا خشک و محکم میشود. در اکثر مواقع آهکی که برای آهک مصرف میشود به صورت پودری زنده و کلوخهای است.
آهک زنده یا آهک کلسینه (کلسیم اکسید، با فرمول شیمیایی CaO) یکی از مهمترین مواد معدنی است که در صنایع مختلف بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده با ویژگیهای خاص خود، نقش مهمی در فرآیندهای صنعتی و ساختمانی دارد. در این مقاله به بررسی کاربرد آهک زنده و انواع آهک پرداختهایم.
آهک زنده (کلسینه): آهک زنده از حرارت دادن سنگ آهک به دمای بالا (حدود 900 درجه سانتیگراد) به دست میآید. این فرآیند باعث میشود که کربنات کلسیم (CaCO3) به کلسیم اکسید (CaO) تبدیل شود.
آهک زنده به دلیل ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاص خود، در صنایع مختلف به کار میرود. در ادامه، مهمترین کاربردهای آهک زنده را مرور میکنیم:
فروش آهک در این کارخانه روزانه با ظرفیت بالای 100 تن با بالاترین کیفیت و در انواع مختلف آهک پودری، کلوخه ای، هیدراته، شفته و زنده صورت می گیرد. در این مجموعه آهک بهصورت فله و بسته بندی 20 کیلویی نیز قابل عرضه است. که روزانه به تمام بازارهای مصرف منطقه ارسال میگردد.
قیمت آهک متناسب با نوع آهک، کیفیت آن و موارد دیگر بستگی دارد. قیمت آهک در این مجموعه بسته به کیفیت از 80 هزار تومان تا 110 هزار تومان متغییر است. در کارخانه یکتا آهک مورد استفاده مصرف کنندگان را با ماشینهای حمل و نقل اختصاصی به تمام نقاط ایران ارسال مینمایند.
کارخانه کربنات خورشید به عنوان یکی از معتبرترین تولیدکنندگان آهک کشور در بخش تولید آهک محصولاتی برجسته را در اختیار صاحبان صنایع تولیدی و صنعتی، صنایع ساختمانی، پرورش دام و طیور، تصفیه آب و فاضلاب، کارخانجات ذوب آهن و…قرار میدهد.
کارخانه کربنات خورشید در استان قزوین واقع میباشد. که مرکز کشور و یکی از گلوگاههای تجاری محسوب میشود. بنابراین برای ارسال محصول به کلیه نقاط کشور مقرون به صرفه است. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.